Η ΠΕΡΙΟΧΗ

TheRegion

Η γοητεία της Μάνης είναι συνώνυμη της αγριάδας, της απομόνωσης αλλά και της αυθεντικότητας ανά τους αιώνες, παρόλο που το τοπίο παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο.
Απλωμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου, από την Καλαμάτα μέχρι τους βράχους του ακρωτηρίου Ταίναρου, το λεγόμενο «Τέλος του Κόσμου» ή «Πύλες του Άδη», η Μάνη αφυπνίζει τις αισθήσεις κι αιχμαλωτίζει τη φαντασία. Η λεγόμενη Μέσα Μάνη, μετά την Αρεόπολη, με τους Μανιάτικους πύργους να ξεπετιούνται κάθετα προς τον ουρανό και να καθηλώνουν τον επισκέπτη, είναι κατά πολλούς η «καρδιά της Μάνης». Εκεί, στην Αίγιλα, μια μικρή πόλη του Ταίναρου χτισμένη πάνω στο όρος Σαγγιά, βρίσκεται το Aegila Boutique Hotel .

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πηγές νερού που αναβλύζουν στην περιοχή, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας του Κουρνού πάνω από το σημερινό χωριό Νύφι, αποτέλεσαν την αφορμή για την ίδρυση της πόλης της Αίγιλας.
Το ίδιο το μοναστήρι, που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, οφείλει την ονομασία του στις πηγές, μια και «κουρνός» είναι αναγραμματισμός της λέξης «κρουνός», που σημαίνει «πηγή». Η ονομασία του χωριού Νύφι προέρχεται από το Νυμφαίον, και παραπέμπει σε εποχές που ακόμα πίστευαν πως υπήρχαν Νύμφες που κατοικούσαν στις γύρω περιοχές. Μάλιστα, θεωρείται πως η νύμφη Ναιάς δώρισε την ομώνυμη πηγή στους ανθρώπους στην Τευθρώνη, τον σημερινό Κότρωνα.

History_2
History_1

Για την Αίγιλα γίνεται αναφορά από τον Παυσανία εμμέσως, από αναφορά των Μεσσηνίων. Σύμφωνα με τη διήγηση, ο βασιλιάς τους Αριστομένης γνώριζε ότι στην περιοχή υπήρχε ιερό της Θεάς Δήμητρας και ότι στο ιερό αυτό έκαναν γιορτή οι γυναίκες, οπότε επιτέθηκε με τους συντρόφους του με σκοπό να τις αρπάξουν. Αυτές αμύνθηκαν χρησιμοποιώντας τα μαχαίρια με τα οποία θυσίαζαν τα ζώα, και τις σούβλες στις οποίες περνούσαν τα κρέατα για να τα ψήσουν.
Οι περισσότεροι από τους Μεσσήνιους τραυματίσθηκαν από την αντεπίθεση, και μάλιστα ο βασιλιάς Αριστομένης πιάστηκε ζωντανός και φυλακίστηκε, παρόλο που δραπέτευσε την ίδια νύχτα με τη βοήθεια της ιέρειας Αρχιδάμειας, η οποία τον ερωτεύτηκε. Λέγεται ότι οι γυναίκες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους πολεμιστές με τη βοήθεια της θεάς, ενώ άλλη θεωρεία θέλει τις γυναίκες απόγονους των Αμαζόνων, οι οποίες είχαν τερματίσει την εκστρατεία τους στην Πύρριχο, (σύμφωνα πάντα με τον Παυσανία), που δεν απέχει πολύ από την Αίγιλα.
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα τα θεμέλια δύο κτισμάτων που οδήγησαν τους ερευνητές να υποθέσουν πώς πρόκειται για κτίσματα του ιερού της Δήμητρας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Δυτική και η Ανατολική Μάνη είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας πραγματικά ξεχωριστό για τη γραφικότητα του τοπίου, και προσφέρει στον επισκέπτη διαδρομές μοναδικής ομορφιάς, ιδανικές για εξερεύνηση και πεζοπορία.
Ξεκινώντας από την Αρεόπολη, εκεί που τα βουνά αφήνουν να περάσει ο δρόμος προς τον Κότρωνα, μπαίνουμε στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Προσπερνώντας την παράκαμψη προς Αγριλία, μπροστά μας αντικρίζουμε το χωριό Νύφι. Ανήκει στην Ανατολική Μάνη και αποτελείται από τους οικισμούς Μέσα Χώρα, Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, Γιαλό, Αλύπα και Κουρνό. Οι οικισμοί είναι αμφιθεατρικά κτισμένοι παράλληλα προς τη θάλασσα, στην πλαγιά του λόφου.
Υπάρχει φυσικό μονοπάτι που συνδέει το Νύφι με το μοναστήρι του Κουρνού, διαδρομή που δεν πρέπει να χάσετε. Σε απόσταση 25 χλμ. από το Νύφι βρίσκονται τα σπήλαια Δυρού. Εδώ υπάρχουν τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Γλυφάδα, στα οποία βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και απολιθώματα νεολιθικής εποχής.
Μετά το γραφικό λιμανάκι του Γερολιμένα και σε απόσταση 18 χλμ. από το χωριό Νύφι, δεσπόζει το χωριό Βάθεια σε στρατηγική θέση στην κορυφή ενός λόφου, ενώ γύρω εκτείνονται τα ερείπια από παλαιότερους συνοικισμούς. Το κτιριακό σύνολο με τα περίπου εβδομήντα σπίτια και πυργόσπιτα διασταυρωνόταν στους μαχαλάδες τεσσάρων γενιών Μανιατών.
Σε απόσταση περίπου 7km από το Aegila Boutique Hotel, βρίσκεται το βυζαντινό ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1.113μ.Χ. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, μετά από 3 χιλιόμετρα θα συναντήσετε την παραδοσιακή Λάγια, πρώην πρωτεύουσα του δήμου.
Αν βέβαια δεν έχετε διάθεση για εξερεύνηση, στα 1.000m από το Ξενοδοχείο, σας περιμένει η παραλία της Κοκκάλας, με γραφικό βότσαλο και άμμο.

Sightseeing_1
Sightseeing_2